Værkstedet hos One Funky Furniture

Impact StartUp i Norden

Sammen med fem nordiske partnere har Den Sociale Kapitalfond ambition at skabe verdens stærkeste impact-startup miljø. Et miljø, hvor sociale entreprenører får hjælp til at udfolde deres sociale forretningsmodeller og hvor de får stillet vækstkapital til rådighed fra impact-investorer.

Den nordiske velfærdsmodel har bevist sin relevans og holdbarhed. Den har formået at udrydde sult, fattigdom og sygdom og skabe samfund, som er mere ligestillede end de fleste andre lande og som giver mulighed for større social mobilitet. De samfundsmæssige resultater i de nordiske lande ligger konstant i top i internationale sammenligninger.

Men i dag står vi også over for nye og anderledes udfordringer. Udfordringer som et stærkt økosystem af innovative sociale entreprenører kan være med til at løse.

Der er et spirende miljø af sociale entreprenører – og samfundet har brug for dem
Birgitte Frost Mathiesen

Gennem deltagelse i ”Impact StartUp” acceleratorforløb får de sociale entreprenører intensiv og individuelt tilpasset forretningsudvikling. Den intensive del af forløbet varer seks måneder og derefter følger et 12- måneders opfølgningsforløb. Undervejs kan man kvalificere sig til et nordisk master class forløb, hvor man møder ligesindede nordiske sociale entreprenører og det nordiske marked åbnes. Alle acceleratorforløb afsluttes med en pitchdag overfor nordiske impact investorer.

Den fælles-nordiske indsats Impact StartUp er udviklet på baggrund af erfaringerne fra programmet Social Start Up.

Jeg har lært ekstremt meget gennem Social Start Up. Om mig selv og om at drive virksomhed, både i forhold til økonomi, salg, samarbejde med kommuner og meget andet. Det har været det fedeste læringsforløb og den fedeste uddannelse, jeg har været igennem.
Kasper Boye, OneFunkyFurniture

Hvad er en impact startup eller en social entreprenør?

Impact startups og sociale entreprenører er virksomheder, der både kan og vil tage et socialt ansvar overfor samfundets udsatte og svage grupper. Kald det inklusion, diversitet, socialt entreprenørskab, socialøkonomisk virksomhed.

Det handler om at gøre en ekstra indsats for dem, som har for lidt eller står uden for, og samtidigt styrke sin forretning på det. Og det er okay at tjene penge på det, for startups er i hård konkurrence med alle de andre virksomheder på markedet.

Modellen bag Den Fælles-nordiske Impact Start Up:

Figur forklarer modellen bag impact nordic
I Norden har vi et spirende miljø af sociale iværksættere, der ønsker at tage socialt ansvar. Via et socialt acceleratorforløb (niveau 1) kan vi hjælpe dem med at styrke deres forretninger og integrere en social bundlinje i forretningsmodellen. Samtidig fokuserer flere og flere investorer på impact investeringer. I projektet bringer vi parterne sammen i det, vi kalder et ”InvestorLab” (niveau 2), hvor investorer kan hjælpe startups med at skalere og skabe øget impact. Det er projektets vision, at vi kan udvikle velfærd og velfærdsløsninger i de nordiske lande (niveau 3).