Kaffe Fair – når mange kokke gavner

Deltager i Det Sociale Vækstprogram 2013.

Case, Nyhed

Lægger man turen forbi caféen Kaffe Fair i Aalborg, bliver man mødt af en bohemeagtig stil, hvor kvalitet, service og prisniveau kan måle sig med enhver anden attraktiv café. Det er først, når man kigger ud i køkkenet, at man opdager, at noget er anderledes. For her er der usædvanlig mange kokke ansat.

”Det er i hvert fald tit det, vi hører fra vores kunder,” siger direktør Bjørn Salling, der driver Kaffe Fair som en socialøkonomisk virksomhed, der ansætter udsatte unge på kontanthjælp for at hjælpe dem tilbage på arbejdsmarkedet.

Og det er sådan, det skal være. Skal man tro Bjørn Salling, kommer kunderne nemlig ikke igen, fordi de gerne vil støtte en god sag. De kommer, fordi de kan lide maden og servicen.

Det stærke forretningsmæssige fokus er ifølge direktøren den væsentligste grund til, at Kaffe Fair på bare halvandet år er vendt fra at være en lukningstruet underskudsforretning til i dag at være en social- og forretningsmæssig succes. Vendepunktet kom, da Kaffe Fair blev en del af Det Sociale Vækstprogram.

”Vi fik utrolig god hjælp fra en forretningsudvikler og flere rådgivere, og på bare tre måneder lykkedes det at få økonomien i plus. Vi gennemgik alt fra kassedifferencer og madspild til leverandører og ingredienser, og noget af det vigtigste, vi lærte, var, at det er mange små indsatser, der til sammen gør den store forskel,” siger Bjørn Salling og fremhæver, at vedholdenhed omkring de forretningsmæssige beslutninger også har været afgørende.

”Vi skal ikke skubbe de unge foran os som en undskyldning for, at kaffen er kold. Og faktisk oplever vi, at de unge har stor respekt for forretningen og kunderne, og at det giver anerkendelse for de unge at være en del af noget, hvor kunderne faktisk stiller krav til og betaler fuld pris for.”

En chance på ny

Alexander Hvid er 19 år og en af de 30-40 udsatte unge, som har job på Kaffe Fair. Han er barista i caféen, og efter et halvt år har det ændret hans liv fra en kaotisk tilværelse med misbrug og hjemløshed til en stabil hverdag med egen lejlighed.

”Jeg følte ikke, jeg havde de store chancer her i livet, før jeg kom ind på Fair. Men her fik jeg at vide, at jeg var god til det, jeg lavede, og man får lov til noget, hvis man selv vil. Jeg har udviklet mig vanvittig meget – både personligt og fagligt, siger Alexander Hvid, som før Kaffe Fair slet ikke drak kaffe.

”Nu laver jeg stort set ikke andet,” siger han med et grin og har planer om på sigt at arbejde videre med faget og drømmer om at åbne sin egen café.

Fakta – Kaffe Fair

  • Virksomheden driver café, står for mødeforplejning og fra 2015: Kantinedrift
  • Antal udsatte i ansættelse og forløb er ca. 40
  • Med i det Sociale Vækstprogram 2013, fokus i programmet er at skabe overskud på driften og gøre virksomheden klar til skalering. De er godt på vej. Underskud er vendt til overskud og en ny afd. er på vej i Aalborg
  • Økonomien er nu så god, at Kaffe Fair inden længe vil kaste sig ud i at drive en virksomhedskantine med ansættelse af skånejobbere