Ny investering hjælper ledige i arbejde

Mennesker, der får et bedre liv. En kommune, der mindsker udgifterne og en investor, der tjener penge. En helt ny samarbejdsmodel skal hjælpe nogle af landets mest udsatte ledige i arbejde – et arbejde de beholder, vel at mærke.  

Beskæftigelsesindsats Norddjurs Kommune
Nyhed

I årevis er der blevet kæmpet for at finde den rigtige løsning til at få sygemeldte ledige med psykiske udfordringer i varig beskæftigelse. En ny social investering i Norddjurs Kommune samler sundheds-, social- og beskæftigelsesfaglige specialister og skal i første omgang hjælpe 50 af kommunens borgere.

Det nye investeringssamarbejde udspringer af den nye fond Den Sociale Kapitalfond EFFEKT og bygger på en social effektinvestering. Det vil sige, at den nye fond finansierer indsatsen mod en resultatbetaling, såfremt indsatsen virker. I dette tilfælde stiller vi penge til rådighed for Norddjurs Kommune, og vi får først et afkast på den investering i det øjeblik, indsatsen har hjulpet så mange borgere i varig beskæftigelse, at kommunens omkostninger til overførselsindkomster er faldet.

”Det vigtigste er, at vi kan gøre en forskel for mennesker med psykiske udfordringer og hjælpe dem ind på en bedre vej. Men det betyder naturligvis også noget, hvis vi kan spare kommunen for nogle udgifter. De penge kan bruges på noget andet, og dermed hjælper det her også kommunens andre borgere,” siger Ann Fjeldgaard, souschef i arbejdsmarkedsafdelingen i Norddjurs Kommune.

I Den Sociale Kapitalfond glæder ledende partner Jannik Tharben Buchholtz sig over samarbejdet.

”Vi ser frem til at arbejde sammen med Norddjurs Kommune, der med partnerskabet viser, at de er med helt i front i forhold til at udvikle og implementere virksomme indsatser."

Samtidig består partnerskabet af en række dygtige og professionelle leverandører med ekspertise indenfor hver deres områder. Tilsammen kan de levere en nytænkende og sammenhængende indsats til gavn for sygemeldte borgere i Danmark.

"Håbet er, at andre kommuner vil lade sig inspirere af partnerskabet og fokuserer på sammenhængende indsatser til gavn for kommunens økonomi og borgernes velbefindende,” siger Jannik Tharben Buchholtz.

Ved at trykke play accepterer du cookies fra ekstern video-leverandør
Hør direktør i en af leverandørerne i indsatsen Empano, Camilla Stokholm Bjørkmann, fortælle om deres indsats i Norddjurs Kommune, og hvad det betyder for dem, at det er en social effektinvestering.
​​​​​​

Som en del af projektet vil man blive mødt af et team af sundheds-, social- og beskæftigelsesfaglige specialister, der består af bl.a. speciallæger i psykiatri, sygeplejersker med erfaring fra psykiatrien, fysioterapeuter, mindfulness instruktører, socialrådgivere og virksomhedskonsulenter.

Projektet og indsatsen er udviklet af virksomheden SundInvest. Her er adm. direktør Hans Uldall-Poulsen, overbevist om, at projektet én gang for alle vil dokumentere, at det faktisk kan betale sig for samfundet at investere i individuelle og helhedsorienterede forløb.

”Alle mennesker er forskellige, og vi har hver især unikke behov, når vi f.eks. skal hjælpes i gang på arbejdsmarkedet. I det her projekt bliver alle forløb tilpasset den enkelte borger, så alle får det maksimale udbytte af at være med. Det gælder også for kommunen, fordi de først betaler for indsatsen, når projektet har hjulpet så mange borgere, at det har forbedret kommunens økonomi,” siger han.

Han understreger at det unikke i dette projekt, er at samarbejdsmodellen åbner mulighed for at involvere flere leverandører på samme tid.

”Alle leverandører har deres unikke styrker. Vi har derfor udviklet en samarbejdsmodel, der skaber fundament for at inddrage flere forskellige leverandører på samme tid. Modellen gør det muligt at levere en omkostningseffektiv indsats, skræddersyet til den enkelte borgeres behov og ressourcer.”

Partnerskabet mellem alle tre parter betyder også at projektet vil hjælpe de borgere, der kommer i samme situation i fremtiden. Borgernes trivsel bliver nemlig monitoreret for at sikre, at indsatsen skaber værdi for det enkelte menneske, og en styregruppe sørger for vidensdeling gennem hele forløbet.

”Samarbejdet giver os værdifuld viden. Organisatorisk læring og forankring af denne viden, har vi som en del af partnerskabet tænkt ind. Det giver god mening, at vi samtidig med, at vi hjælper borgeren med at finde en ny vej, får skabt værdifuld læring og blive dygtigere til vores opgave,” siger Ann Fjeldgaard.

Projektpartnere:

Den Sociale Kapitalfond har siden 2011 bygget på ideen om at investere kapital og kompetencer i virksomheder og organisationer og dermed bidrage til at løse sociale problemer samtidig med at genere et afkast til brug for nye investeringer. Kontaktperson: Jannik Tharben Buchholz, 31319260.

Norddjurs Kommune har 37.000 indbyggere og arbejder allerede sammen med ti andre kommuner for at styrke beskæftigelsesindsatsen. Med dette projekt er Norddjurs med til at sætte en ny standard for nytænkende og sammenhængende indsatser for kommunens udsatte, ledige borgere. Kontaktperson: Ann Fjeldgaard, 30453884.

SundInvest udvikler og leverer sociale investeringsprogrammer, der bygger bro mellem sektorer og gør det muligt at udvikle og levere bedre løsninger til udsatte borgere, og giver adgang til nye alternative investeringsmuligheder med en attraktiv afkastprofil. Kontaktperson: Hans Ulldal-Poulsen, 25610324.

Leverandører:

Empano er en privatpsykiatrisk klinik, der leverer social- og sundhedsfaglig viden og ekspertise. Empanos speciallæger vil bl.a. deltage i afklaring og visiteringen for at sikre borgerne optimalt udbytte af forløbet.

AS3 leverer den social- og beskæftigelsesrettede indsats. Virksomhedens virksomhedskonsulenter og socialrådgivere arbejder intensivt med at finde de rigtige job til borgerne.

Monsenso leverer monitorering af borgernes trivsel. Borgerne rapporterer selv deres oplevede trivsel i en i app-baseret løsning baseret på WHO’s livskvalitetsscore.

PWC står for beregningen af kommunens besparelse.

 

 

Kontakt

Jannik Tharben Hansen
Ledende partner, sociale effektinvesteringer (bestyrelsesmedlem)
+45 31 31 92 60