Social investering skal sikre ledige varig beskæftigelse

Nyt samarbejde skal resultere i langvarige ordinære jobs for 50 ledige på Frederiksberg

Social effektinvestering i Frederiksberg Kommune - ældre dame
Nyhed

Hver tredje social- og sundhedsansat er i dag over 55 år, og fremskrivninger viser, at der i 2028 kommer til at mangle over 41.000 SOSU-ansatte. Samtidig har en lang række borgere svært ved at sikre fodfæste på arbejdsmarkedet og har behov for opkvalificering for at arbejde indenfor SOSU-området, hvor der er gode jobmuligheder.

Disse udfordringer får nu Frederiksberg Kommune, Marselisborg og Den Sociale Kapitalfond EFFEKT til at etablere nyt samarbejde, hvor målet er at få så mange af en målgruppe på 50 ledige Frederiksberg-borgere i langvarige ordinære jobs. Samarbejdet er etableret som en konceptafprøvning med mulighed for opskalering. Målgruppen er borgere, som har modtaget dagpenge i mere end 6 måneder. Samtidig er det mennesker, der har arbejdserfaring, men som har brug for en særlig indsats for at komme tilbage i job.

Skræddersyede forløb til borgere

Det nye samarbejde er baseret på en såkaldt social effektinvestering. Formålet med sociale effektinvesteringer er først og fremmest at skabe positive resultater for borgere. Resultaterne kan være alt fra beskæftigelse til reduktion af stress, bekæmpelse af vold m.m. De opnåede resultater skal i sidste ende også bidrage til at effektivisere kommunens drift og derved skabe bedre økonomi for kommunen.

Helt lavpraktisk fungerer det sådan, at Den Sociale Kapitalfond EFFEKT stiller finansiering til rådighed for Marselisborg, der har specialiseret sig i udviklingsprocesser i den offentlige sektor.

Frederiksberg Kommune og Marselisborg har en intern resultatkontrakt, hvor kommunen kun betaler for de borgere, der kommer i arbejde, og der betales kun for de måneder, borgeren er i fuldtidsbeskæftigelse i kontraktperioden.

”Som kommune har vi en forpligtelse til at udvikle nye redskaber for ledige til at komme i arbejde, ligesom vi hele tiden skal skaffe virksomhederne den arbejdskraft, de efterspørger. Og lige præcis denne sociale investering tilgodeser endnu et formål, nemlig forsøget på at skaffe arbejdskraft til områder, der har stor samfundsmæssig betydning, f.eks. social- og sundhedsområdet. Der er således mange ”bundlinjer” i projektet, og derfor giver det så god mening for os at deltage”, siger Johnny L. Madsen, arbejdsmarkedschef i Frederiksberg Kommune.

Behov for nytænkning

I Den Sociale Kapitalfond er det tydeligt, at traditionen med, at der er vandtætte skotter mellem det offentlige og det private, er ved at ændre sig:

”Vi mærker en stor åbenhed fra kommunernes side, som er nysgerrige på, hvordan vi kan samarbejde om sociale investeringer mhp. at komme nogle af de voksende sociale problemer i vores samfund til livs. En af dem er Frederiksberg Kommune, der gennem årene har været på forkant nationalt i deres arbejde med offentlige og private samarbejder, så vi ser frem til samarbejdet med kommunen, der altid har været progressiv i forhold til at afprøve nye løsninger til gavn for borgerne,” siger David Dietz, ledende partner i Den Sociale Kapitalfond EFFEKT.

Frit valg til borgerne

Konkret er det Marselisborg, der varetager arbejdet med de ledige, hvor hver person får sin egen karriererådgiver. Sammen laver de en karriereplan, som på den korte bane har fokus på at komme væk fra offentlig forsørgelse og ud på en virksomhed. Hurtigt får hver person konkrete jobtilbud i en lang række virksomheder, der er med i samarbejdet.

Borgerne bliver fulgt i 24 måneder, hvilket er en af de ting, der adskiller projektet fra ”traditionelle” jobindsatser.

”Karriererådgiveren følger borgeren og vil løbende holde kontakt med både borger og arbejdsgiver. Der kan være situationer, hvor det er svært på jobbet, det kan være drøftelser om borgerens videre karriereforløb, ønske om efteruddannelse eller andre forhold. Hvis borgeren mister jobbet, så starter vedkommende ikke i jobcentret, men direkte hos karriererådgiveren, hvor de så sammen hurtigt vil finde en ny arbejdsgiver eller begynde i et uddannelsesforløb,” forklarer Søren Dinesen, der er administrerende direktør i Marselisborg.

Desuden arbejder man med et frivillighedsprincip, hvor det enkelte menneske selv skal vælge, hvordan han bedst kommer tilbage i arbejde, fremfor at han bliver visiteret til en indsats.

”Vi tror på, at den fremtidige beskæftigelsesindsats i højere grad skal indebære det frie valg, og her vil dette projekt agere som frontrunner,” siger Søren Dinesen.

Den tilgang er arbejdsmarkedschefen i Frederiksberg Kommune helt enig i:

”Den arbejdssøgende skal kunne se sig selv i det, og skal mærke, at han/hun selv har været med til at lægge karriereplanen, så det ikke er noget, borgeren bliver påduttet. Om den arbejdssøgende i forvejen har erfaring fra f.eks. social- og sundhedssektoren, hvor vi mangler arbejdskraft, er ikke afgørende. Hvis den arbejdssøgende har lysten, så skal alle parter nok bakke op og få det til at lykkes,” siger Johnny L. Madsen.

100 millioner kroner i ryggen

Den Sociale Kapitalfond EFFEKT har med investorerne PKA, Arbejdernes Landsbank, Vækstfonden, SI Safe, Lind Foundation og Det Frederiksbergske Ejendoms-Societet Aktieselskab rejst 100 millioner kroner, der i løbet af de næste fire år skal ud at arbejde i forskellige danske kommuner. Samarbejdet med Frederiksberg Kommune og Marselisborg er det første i fonden.

Fonden kan investere direkte i serviceleverandører via sociale effektinvesteringer, hvor en resultatkontrakt med f.eks. en kommune, region eller stat bestemmer betalingen på baggrund af de opnåede effekter i projektet.

Fonden forventer at foretage 40-50 investeringer inden for bl.a. følgende indsatsområder:

• Personer med stress, angst eller depression.

• Psykisk sårbare personer, der står udenfor det almindelige arbejdsmarked eller på anden vis har behov for hjælp eller støtte.

• Udsatte familier der f.eks. kæmper med vold i hjemmet eller andre sociale udfordringer.

• Borgere med komplekse udfordringer såsom f.eks. hjemløse eller andre borgere der går på tværs af mange forvaltninger eller indsatser.

• Arbejdsmiljøområdet i relation til stress, sygefravær eller lignende.

Fonden har fokus på både social effekt og finansielt afkast. Desto større social effekt, som fondens investeringer skaber, desto større resultatbetaling opnås der via resultatkontrakterne. Såfremt de samlede resultatbetalinger er større end fondens samlede investeringer og øvrige omkostninger, vil fondens investorer opnå et finansielt afkast. Fonden vil løbende måle på både det sociale og finansielle afkast.

 

Kontakt

David er ledende partner for Sociale effektinvesteringer i Den Sociale Kapitalfond og leder investeringsteamet, som har ansvar for opbygning og drift af fondens portefølje af sociale effektinvesteringer.
Ledende partner, sociale effektinvesteringer
+45 31 51 49 80