Stor interesse for at investere i sociale problemer

Interessen for den nye fond Den Sociale Kapitalfond EFFEKT er stor blandt investorer.

Jacob var en af deltagerne i den sociale effektinvestering, udarbejdet af Den Sociale Kapitalfond Effekt, der blev gennemført i Aalborg. Med et specialdesignet tilbud fik Jacob hjælp til at komme i job som parkeringsvagt.

Jacob var en af deltagerne i den sociale effektinvestering, der blev gennemført i Aalborg. Med et specialdesignet tilbud fik Jacob hjælp til at komme i job som parkeringsvagt.

Nyhed

Vækstfonden, Arbejdernes Landsbank, PKA, SI Safe og senest Lind Foundation og Det Frederiksbergske Ejendoms-Societet Aktieselskab har lagt penge i den nye fond Den Sociale Kapitalfond EFFEKT, som nu er på 95 millioner kroner.

Fonden har som mål at forbedre livskvaliteten for 3.000 danskere samtidig med, at den skal sikre investorerne et afkast på 5-7%.

Det er Den Sociale Kapitalfond, der står bag fonden, der med såkaldte sociale effektinvesteringer som redskab vil løse sociale problemer. Sociale effektinvesteringer effektueres i et partnerskab mellem investeringsfonden, en organisation eller virksomhed som har en løsning på et socialt problem og en kommune, som gerne vil have løst problemet.

Målet er at indgå aftaler med 15-25 kommuner om af investere i konkrete indsatser inden for eksempelvis at få psykisk sårbare i job, udvikle udsatte børns sprog, mindske sygefraværet blandt offentligt ansatte samt sikre, at flere udsatte, unge består 9. klasses afgangseksamen. Vigtige indsatser på områder, hvor kommuner i dag ikke har mulighed for at påtage sig risikoen ved at afprøve en ny innovativ tilgang af.

Behov for social nytænkning

Den store interesse for at investere i social udsathed glæder Jannik Tharben Buchholtz, som er en af de to ledende partnere i Den Sociale Kapitalfonds effektinvesteringsfond.

”I Danmark står vi i en situation, hvor den demografiske udvikling og kompleksiteten i en lang række sociale problemer gør, at vi over de kommende år har behov for at tilføre yderligere ressourcer til vores velfærdssystem, hvis ikke serviceniveauet skal falde. Når vi så samtidig ser, at målinger på danskernes tillid til velfærdssystemet er faldende over de sidste 10 år, så er der behov for at afsøge nye samarbejdsformer og fokusere mere på effekten af de penge, vi bruger. Derfor er det med stor glæde, at så mange seriøse investorer har valgt at lægge penge i fonden,” siger han.

Senest tilkomne investor er Lind Foundation for hvem det langsigtede perspektiv er det centrale. Det vil sige, at investeringerne i fonden skaber langvarige forandringer for den enkelte borger og langsigtede effekter for samfundet.

”Med investeringen i Den Sociale Kapitalfond Effekt kan vi sammen med andre seriøse aktører skalere kræfterne, som i højere grad kan skabe langsigtede forandringer baseret på en systematisk tilgang til indsatser. For at kunne skabe forandringerne er det afgørende, at effekterne er målbare, undersøges og evalueres, så det der virker, kan implementeres – for borgerne og samfundets bedste,” siger Henrik Lind, bestyrelsesformand i Lind Foundation.

Metoden afprøvet med succes

Den Sociale Kapitalfond Effekt bygger på Den Sociale Kapitalfonds omfattende erfaringer med sociale investeringer siden 2011. Over årene har Den Sociale Kapitalfond løbende vurderet mulighederne for at arbejde med sociale effektinvesteringer i Danmark bl.a. pba. samarbejdet med 40 danske kommuner i fondens forskellige aktiviteter.

Det førte i 2017 til, at Den Sociale Kapitalfond begyndte at teste modeller for sociale resultatbetalinger i samarbejde med en række kommuner og i 2018 til igangsættelsen af to sociale effektinvesteringer, hvoraf den ene var et samarbejde med Aalborg Kommune, Det Obelske Familiefond og FOKUS Folkeoplysning.

Målet var at hjælpe psykisk udsatte borgere til stabil beskæftigelse. Efter to års indsats var 46 procent af de 120 aktivitetsparate, psykisk sårbare ledige i Aalborg Kommune i job. Det er markant flere – faktisk omtrent dobbelt så mange – end efter det forløb med virksomhedspraktik, som jobcentret normalt tilbyder.

Fakta om Den Sociale Kapitalfond Effekt

Den Sociale Kapitalfond Effekt er til at begynde med på 95 mio. kr. Det er dog stadig muligt at investere i fonden, som er åben for op til maksimalt 120 mio. kr.

Fonden kan investere direkte i serviceleverandører via sociale effektinvesteringer, hvor en resultatkontrakt med fx en kommune, region eller stat bestemmer betalingen på baggrund af de opnåede effekter i projektet. Fonden forventer at foretage 40-50 investeringer inden for bl.a. følgende indsatsområder:

• Personer med stress, angst eller depression.

• Psykisk sårbare personer, der står uden for det almindelige arbejdsmarked eller på anden vis, har behov for hjælp eller støtte.

• Udsatte familier der f.eks. kæmper med vold i hjemmet eller andre sociale udfordringer.

• Borgere med komplekse udfordringer såsom fx hjemløse eller andre borgere der går på tværs af mange forvaltninger eller indsatser.

• Arbejdsmiljøområdet i relation til stress, sygefravær eller lignende.

Fonden har fokus på både social effekt og finansielt afkast. Desto større social effekt, som fondens investeringer skaber, desto større resultatbetaling opnås der via resultatkontrakterne. Såfremt de samlede resultatbetalinger er større end fondens samlede investeringer og øvrige omkostninger, vil fondens investorer opnå et finansielt afkast. Fonden vil løbende måle på både det sociale og finansielle afkast.

I sociale effektinvesteringer reguleres betalingen for de sociale indsatser via en resultatkontrakt: Investeringsfonden finansierer indsatsen fra den sociale organisation fra starten, og jo bedre sociale resultater, der opnås til gavn for udsatte borgere, desto flere penge sparer kommunerne på sigt. Kommunens besparelse danner grundlag for tilbagebetalingen til den sociale investor, og dermed kædes kvalitet i indsatsen, social effekt og kommunens pris tæt sammen, og der sikres en sammenhæng imellem de faktisk skabte effekter og den betaling, som kommunen forpligter sig til at betale.

 

 

Kontakt

Jannik Tharben Hansen
Ledende partner, sociale effektinvesteringer (bestyrelsesmedlem)
+45 31 31 92 60