Udviklingsprojekter: Den Sociale Kapitalfond

Pilotinvesteringer i Den Sociale Kapitalfond

Den Sociale Kapitalfond gruppen blev etableret for at udvikle og udbrede investeringer i sociale virksomheder til gavn for udsatte grupper som en ny måde at skabe vækst og social inklusion i Danmark. Udgangspunktet var pilotinvesteringer i form af lån og egenkapitalinvesteringer til forskellige typer af sociale virksomheder, gennemført med donerede midler fra TrygFonden i regi af den erhvervsdrivende fond, Den Sociale Kapitalfond, som er ”den oprindelige fond” i gruppen. Alt afkast fra pilotinvesteringerne geninvesteres i nye sociale udviklingsinitiativer og investeringsfonde.   

Aktuelle investeringer i Den Sociale Kapitalfond

  • Bornholms Mosteri (investering 2013- ): Bornholms Mosteri producerer Danmarks formentlig bedste økologiske most. Samtidig er virksomheden arbejdsplads for en medarbejderstab af psykisk sårbare borgere.

Afsluttede investeringer i Den Sociale Kapitalfond:

  • Blindes Arbejde (investering 2018-2023): Blindes Arbejde fremstiller brugskunst og håndværk i højeste kvalitet og beskæftiger mennesker med synshandicap.
  • Temashop (investering 2016-2022): Temashop er en vækstvirksomhed som bl.a. sælger kostumer og udklædningstilbehør til temafester gennem deres webshops i Norden. Bred social målgruppe. 
  • Jespers Torvekøkken Convenience (investering 2016-17): Højkvalitets convenience food til supermarkeder. Bred social målgruppe.
  • Logistikkompagniet: (investering 2015-2022): Logistikkompagniet tilbyder fleksible in-house lager- og logistikløsninger til både offentlige og private virksomheder i hele landet. Bred social målgruppe.
  • Gamle Mursten (investering 2013- 2021): Dansk frontløber inden for genbrug af mursten, som styrker både den miljømæssige og sociale bæredygtighed i samfundet. Bred social målgruppe.
  • Mormor.nu (investering 2013-16): Eksklusive strikkeprodukter til børn. Fokus på ældre strikkedamer og udsatte kvinder, herunder kvinder med anden etnisk baggrund end dansk.
  • All Ears TM (investering 2012-2017): Ansætter mennesker med synshandicap til at gennemføre og rådgive om fundraisingkampagner for NGO’er, patientforeninger, politiske organisationer og andre.
  • Specialisterne: (investering 2012-2023): Global pioner inden for at uddanne og ansætte mennesker med forskellige former for autisme, særligt inden for IT.

Udviklingsprojekter i Den Sociale Kapitalfond gruppen

Den erhvervsdrivende fond, Den Sociale Kapitalfond, står foruden pilotinvesteringerne sammen med en række andre fonde og samarbejdspartnere bag projekter og initiativer for udvikling, afprøvning og udbredelse af sociale impact-investeringer udført af management teamet. Blandt de væsentligste initiativer hidtil er følgende:

Invest for Impact Denmark – Rådet for impact investeringer i Danmark
Den Sociale Kapitalfond gruppen har taget initiativ til og udviklet Invest for Impact Denmark – et nyt råd for impact investeringer i Danmark, som etableres i begyndelsen af 2024 i samarbejde med TrygFonden, Sparekassen Sjælland-Fyn, Landsbyggefonden og Dansk Industri. Rådet vil samle  aktører og interessenter inden for impact investeringer for at samarbejde om at fremme impact investeringer til gavn for det enkelte menneske, vores velfærdssamfund og planeten. Rådets mål er, at vi i Danmark mobiliserer mere kapital mod flere impact investeringer med henblik på at drive gode løsninger frem til udvikling af vores velfærdssamfund og grønne omstilling. 

Impact StartUp Nordic
Impact StartUp Nordic er et fælles-nordisk program, hvor vi i Danmark, Norge, Sverige og Finland har kørt simultane acceleratorforløb med fælles impact-tema. Programmet bygger på erfaringerne fra Den Sociale Kapitalfond og vores nordiske partnere, og programmet har skabt en nordisk platform for fælles læring og erfaringsudveksling,  nordisk skalering mere tilgængelig for de sociale iværksættere, der indgår i acceleratorprogrammerne. Impact StartUp Danmark holder pause, men du kan se de danske deltagervirksomheder her og besøge Impact StartUp Nordic's hjemmeside her.

Impact StartUp (afsluttet)
Impact StartUp var et acceleratorprogram i 2020-22, etableret sammen med Industriens Fond, for sociale iværksættere der tilbyder bæredygtige løsninger på nogle af vores velfærdsystems største udfordringer. Programmet accelererede virksomheder, styrkede impact-investorers kompetencer og dealflow – og understøttede entreprenante løsninger af samfundsmæssige udfordringer. Læs mere om Impact StartUp her

Social Inklusion gennem Vækstpartnerskaber (afsluttet)
Social Inklusion gennem Vækstpartnerskaber (SIV) var to projekter i 2018-22 i samarbejde mellem Den Sociale Kapitalfond og 12 kommuner, SIV Øvrige Regioner (SFNP-18-0011) og SIV Region Sjælland (SFNPO-18-0012) som begge modtog medfinansiering fra EU's Socialfond. Projektet omhandlede en ny metode til inklusion af udsatte i arbejdsfællesskabet og bestod af et 12 måneders individuelt tilpasset forretningsudviklingsforløb for de deltagende virksomheder. Sideløbende hermed var udvalgte, udsatte ledige i gang i et forløb hos en lokal beskæftigelsesaktør, hvor de blev klædt på til at starte hos virksomhederne. Læs mere her.

Kickstarter (afsluttet)
Kickstarter var en række acceleratorforløb primært for små og mellemstore virksomheder (SMVer), som var baseret på Den Sociale Kapitalfonds succesfulde erfaringer med forretningsudvikling af socialt ansvarlige virksomheder samt tests af sociale finansieringsmekanismer. Kickstarter-programmerne blev gennemført i 2018-23 i en række kommuner over hele Danmark i samarbejde med Bikubenfonden. Acceleratorprogrammerne byggede på en finansieringsmekanisme, hvor betalingen for gennemførelse af programmerne var baseret på den finansielle værdi af programmernes sociale resultater i kommunerne. Se eksempel fra Kickstarter-programmerne her

Energi til hinanden (afsluttet)
Energi til hinanden var et udviklingsprojekt i 2020-22 i samarbejde mellem Esbjerg kommune, Socialt Udviklingscenter (SUS) og Den Sociale Kapitalfond med støtte fra Lauritzen Fonden, der skulle sikre udvikling inden for tre spor: For det første et spor målrettet udsatte unge i aldersgruppen 16-27 år. Her var hovedfokus, at de unge selv er med til at finde deres vej til job eller uddannelse. For det andet et spor er rettet mod at udvikle Jobcenterets metoder ift. mødet med de unge. Og desuden et spor rettet mod lokale virksomheder gennem acceleratorforløb faciliteret af Den Sociale Kapitalfond. Samtidig analyserede projektet hvordan erfaringerne kunne danne grobund for sociale investeringer, der sparer kommunen penge og skaber sociale effekter for udvalgte grupper i samfundet. Læs mere om projektet her.

Impact60 (afsluttet)
IMPACT60 var et projekt i 2018-20 i samarbejde mellem Aalborg Kommune, Det Obelske Familiefond, Den Sociale Kapitalfond og FOKUS Folkeoplysning. Projektet blev gennemført fra august 2018 til december 2020. Parterne bag projektet ønskede at teste en model for sociale effektinvesteringer og konkret stod IMPACT60 bag den første sociale effektinvestering i Danmark, for at afsøge nye veje i en effektiv beskæftigelsesindsats for udsatte, aktivitetsparate ledige. Erfaringerne fra projektet indgik bl.a. i etableringen af Den Sociale Kapitalfond Effekt. Læs mere her.

Vækst med Social Bundlinje – Payment by Results (afsluttet)
Vækst med social bundlinje - Payment by Results blev gennemført af Den Sociale Kapitalfond i samarbejde med TrygFonden, Tuborgfondet, Bikubenfonden og Markedsmodningsfonden i 2017-2018. Formålet med forløbet er at få udsatte ledige ind på arbejdsmarkedet og skabe en vej for nye og bæredygtige betaling- og finansieringsmekanismer, der gavner velfærden i Danmark. Metoden var specialiserede acceleratorforløb om vækst og social inklusion for virksomhederne. Samtidig afprøvede forløbet, hvordan indsatsen kunne finansieres via en effektinvesteringsmodel, hvor kommunen betaler for resultaterne (f.eks. antallet af udsatte/unge i beskæftigelse) frem for selve indsatsen. Resultaterne dannede bl.a. udgangspunkt for det videre arbejde med sociale effektinvesteringer. Læs mere her.

Social StartUp (afsluttet)
Social StartUp var Danmarks første accelerator til udvikling af nye socialøkonomiske virksomheder. Social StartUp kørte i 2014-2016 og blev støttet af VELUX FONDEN i samfinansiering med VILLUM FONDEN. Ud over den konkrete indsats for at skabe socialt effektfulde og finansielt bæredygtige sociale iværksættere havde Social StartUp blandt andet som mål at udvikle en optimal model for en accelerator, der kan støtte og styrke sociale iværksættere og virksomheder. Erfaringerne fra Social StartUp førte bl.a. til projektet Vækst med Social Bundlinje og test af effektinvesteringer som finansieringsmekanisme, samt dannede grundlag for Impact StartUp og Impact StartUp Nordic. Læs mere her

Det sociale vækstprogram (afsluttet)
Det sociale vækstprogram, som blev gennemført i 2013-16 på baggrund af udbud om udvikling af socialøkonomiske virksomheder, som blev foretaget af Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, var Danmarks første acceleratorprogram for socialøkonomiske virksomheder, der arbejder med udsatte ledige i Danmark. Programmet blev gennemført af Den Sociale Kapitalfond Management i samarbejde med Symbion/Accelerace og Center for Socialøkonomi, med bidrag fra KPMG (nu EY), Accura og Teknologisk Institut. Erfaringerne fra Det sociale vækstprogram dannede grundlag for de efterfølgende, specialiserede acceleratorprogrammer. Læs mere her. 

Analyseprojekter
Den Sociale Kapitalfond har siden sin etablering stået bag en række analyser inden for sociale impact investeringer. Det gælder bl.a. om den samfundsøkonomiske værdi af socialt ansvar (SROI – Social Return On Investment) i bl.a. projektet ”Socialetal.dk”; om konsekvenserne af den teknologiske udvikling for mennesker på kanten af arbejdsmarkedet i projektet ”Disrupted?”, samt en række analyser af socialt ansvarlige virksomheder i Danmark, mv.