Socialt impact

Den Sociale Kapitalfond har siden etableringen i 2011 udviklet og afprøvet metoder til at analysere og måle social effekt i vores investeringer.

Det gælder både metoder til at undersøge og forecaste eller målfastsætte social effekt på virksomheds- og porteføljeniveau, og til at opgøre sociale effekter og deres økonomiske værdi på samfundsniveau til brug i f.eks. kommuner og stat. Arbejdet er sket i samarbejde med eksperter fra både ind- og udland, bl.a. USA, Storbritannien og de øvrige nordiske lande, og sammen med en lang række af interessenter på området.

Vi søger altid at basere udviklingen på både egne og andres erfaringer i form af international best practice - og med blik for at målinger af social effekt skal kunne anvendes i praksis i en proces, der bidrager til at skabe merværdi og forbedre indsatserne.

Udviklingen fortsætter løbende i takt med, at vi gør os flere erfaringer og ser flere muligheder og behov i investeringsarbejdet.

Arbejdet med at måle socialt impact kobles i stigende grad med værktøjer til kortlægning af og arbejde med også bl.a. miljø- og klimamæssige påvirkninger ifm. vores arbejde. Se bl.a. den seneste impact-rapport fra Den Sociale Kapitalfond Invest her

Resultaterne for vores målrettede investeringsfonde og udviklingsprojekter kan i flere detaljer følges i deres respektive års- og impactrapporter og evalueringer.

 

Udvalgte resultater

Den generelle udvikling i Den Sociale Kapitalfonds aktiviteter kan bl.a. illustreres ved følgende nøgletal.

Social udvikling

Nettotilvækst i antallet af job til udsatte mennesker, ordinære job, samt praktik- og opkvalificeringsforløb i investerings- og programportefølje:

I alt 2.097 personer pr. ultimo december 2023 fordelt på:

  • Den Sociale Kapitalfond (pilotinvesteringer i virksomheder siden 2012 og effektinvesteringer siden 2019): 360
  • Acceleratorprogrammer for etablerede sociale virksomheder (2013-2023): 963
  • Acceleratorprogrammer for sociale startups (siden 2014): 56
  • Den Sociale Kapitalfond Invest I (siden 2018): 274
  • Den Sociale Kapitalfond Effekt I (siden 2021): 444

Nettotilvækst i antallet af job til udsatte mennesker, ordinære job, samt praktik- og opkvalificeringsforløb i investerings- og programportefølje - fordelt efter type:

  • Udsatte ansatte: 985
  • Ordinære ansatte: 386
  • Praktik- og opkvalificeringsforløb: 726

Tallene omfatter udviklingen i antal udsatte borgere i job, antal udsatte borgere i uddannelse og opkvalificeringsforløb, samt antal ordinært ansatte, som rapporteret af virksomhederne i Den Sociale Kapitalfonds investeringsfonde og acceleratorprogrammer. De seneste rapporterede tal, dog maksimalt andet regnskabsår efter afslutning for deltagelse i aktivitet, holdes op mod samme data ved samarbejdets indgåelse. Hos porteføljeselskaber måles Impact tal fra primo investeringen til december 2023 eller ved exit. Dette giver et grundlag for at beregne nettotilvækst. I alt 147 virksomheder omfattet og 12 effektinvesteringer.

Økonomisk udvikling

Vi opgjorde senest i 2022 vækst for alle vores historiske aktiviteter. Fremadrettet opgør vi alene væksten i de respektive investeringsporteføljer hver for sig. Gennemsnitlig årlig omsætningsstigning (CAGR) i investerings- og programportefølje pr. ultimo sidste år er som følger: 

  • Den Sociale Kapitalfond pilotinvesteringer (siden 2012): 10%
  • Acceleratorprogrammer for etablerede sociale virksomheder (siden 2013): 28%
  • Acceleratorprogrammer for sociale startups (siden 2014): 162%
  • Den Sociale Kapitalfond Invest I (siden 2018): 15%

Årlige vækstrater er opgjort som gennemsnitlig CAGR (Compound annual growth rate), dvs. annualiseret flerårig vækstrate, for virksomhederne i det enkelte aktivitetsområde. Opgjort per hele regnskabsår fra investerings- eller programstart til senest afsluttede regnskabsår, dog maksimalt andet regnskabsår efter afslutning for deltagelse i acceleratoraktivitet. Kun reviderede årsregnskaber er medtaget. I alt er 147 virksomheder omfattet.

Fundraisede og betalte midler

I alt 599 mio. kr. er rejst til sociale investeringer og udviklingsarbejde pr. ultimo 2023 fordelt på:

  • Udviklingsmidler, herunder pilotinvesteringer og udviklingsarbejde*: 120 mio. kr. (20%)
  • Acceleratorprogrammer: 94 mio. kr. (16%)
  • Den Sociale Kapitalfond Invest (289 mio. kr.) og Effekt (96 mio. kr.): 385 mio. kr. (64%)

* Eksklusiv investeringer i Den Sociale Kapitalfond Invest I K/S og Den Sociale Kapitalfond Effekt I K/S

Oversigten omfatter midler der per december 2023 er betalt og tilsagt (committed) siden etablering til aktiviteterne i Den Sociale Kapitalfond gruppen, herunder til udviklingsarbejde, investeringer og investeringsforvaltning, samt acceleratorprogrammer. Ikke alle midlerne er endnu bragt i anvendelse, herunder fx til investeringer.

Udviklingsmidlerne er altovervejende donationer fra TrygFonden til Den Sociale Kapitalfond, samt enkelte udviklingsprojekter med separat funding.

Acceleratorprogrammerne omfatter programdonationer fra bl.a. VELUX Fondene, Lauritzen Fonden, Industriens Fond, Bikubenfonden og Tuborgfondet, støtte fra Markedsmodningsfonden og Nordic Innovation, vundne udbud under Beskæftigelsesministeriet og EU Regional- og Socialfondsmidler, samt resultatbaserede betalinger fra kommuner.

Investeringsmidlerne til Den Sociale Kapitalfond Invest I K/S og Den Sociale Kapitalfond Effekt I K/S er fordelt med 71% fra danske investorer og 29% fra internationale investorer (Den Europæiske Investeringsfond og Ferd). Af de danske investorer er 44% fonde og familieformuer, 9% er pensionsselskaber, og 47% er øvrige danske investorer.