Den Sociale Kapitalfond fylder 10 år

I denne måned er det ti år siden, Den Sociale Kapitalfond blev etableret.

Partnere og medarbejdere er drevet af ønsket om at gøre en social forskel og efterleve selskabets formål om at forene social og forretningsmæssig succes på stadigt flere og nye måder sammen med stadigt flere samarbejdspartnere.
Nyhed

Danmarks første fond for sociale impact investeringer er skabt af Lars Jannick Johansen i samarbejde med TrygFonden, der har ydet støtte og væsentlig opbakning til hele udviklingsrejsen siden starten i 2011.

Lars er i dag ledende partner i fonden, og baggrunden for at starte den var social indignation.

”Velfærdssamfundet har bidraget til at hjælpe historisk mange mennesker til at realisere deres potentiale og leve et godt og trygt liv. Alligevel er alt for mange mennesker fortsat utrygge og udsatte i samfundet på grund af fysiske, psykiske og sociale problemer. Det skader den enkeltes trivsel, livskvalitet og muligheder i livet - og svækker fællesskabet og sammenhængskraften i samfundet som helhed,” siger Lars Jannick Johansen.

Ideen var relativ simpel: Masser af virksomheder i Danmark gør en stor social forskel ved fx at ansætte folk fra kanten af arbejdsmarkedet, hjælpe unge på vej med en læreplads, så de får en uddannelse eller udvikler ydelser, som gør livet lettere for mennesker, som har det svært.

”Hvad nu hvis man investerede i disse virksomheder. Fik dem til at vokse, så de kunne tage et endnu større socialt ansvar og fik investeringen hjem igen med et afkast. Det kunne måske være en ny måde at hjælpe flere til at blive en del af fællesskabet og styrke den sociale kapital i samfundet på en økonomisk bæredygtig måde,” fortæller Lars Jannick Johansen.

Fra fødselshjælper til ren investor

I Trygfonden konstaterer økonomidirektør Ulrik Andersson, at sociale investeringer har nået en modenhed der gør, at det er ét af de virkemidler, man kan benytte, når man skal løse samfundsmæssige problemer.

”Nu kan vi jo se, at det rent faktisk er lykkedes. Den Sociale Kapitalfond har vist, at de kan stå på egne ben. Man har etableret Den sociale Kapitalfond Invest, fonden for sociale effektinvesteringer og acceleratorprogrammer for virksomheder, der arbejder med at skabe vækst på både den sociale og den økonomiske bundlinje. Det betyder, at vores rolle ændrer sig fra at være fødselshjælper og igangsætter til at være ren investor,” siger Ulrik Andersson.

Kronprinsessen som inspiration

10-års jubilæet bliver fejret med en konference for samarbejdspartnere, investorer og de virksomheder, vi investerer i. Her sætter vi fokus på, hvad vi har lært gennem de sidste ti år, samt hvordan vi kan løse langt flere problemer i samfundet, hvis vi bliver bedre til at få social og økonomisk succes til at gå hånd i hånd.

Til jubilæet har Hendes Kongelige Højhed Kronprinsesse Mary sagt ja til at deltage og holde hovedtalen. Det er vi utrolig beærede over. Kronprinsessen har været en inspirationskilde til grundlæggelsen af Den Sociale Kapitalfond. Kimen til fonden blev således lagt på en stor iværksætterkonference på RUC i 2010, hvor Lars Jannick Johansen (daværende direktør for Mandag Morgen), lancerede ‘Velfærdens Iværksættere’ - et bud på en national strategi for socialt iværksætteri.

Hendes Kongelige Højhed Kronprinsesse Mary deltog også i konferencen i egenskab af formand for Mary Fonden. I sin tale understregede Kronprinsessen vigtigheden af at ”alle har ret til at høre til”, samt hvordan socialt iværksætteri bl.a. drejer sig om "at professionalisere den gode vilje, så vi sammen kan hjælpe flere og gøre mere".

Det har Den Sociale Kapitalfond forsøgt at arbejde målrettet med siden ved at udvikle og udbrede investeringsløsninger, som kan skabe nye muligheder for udsatte mennesker i samfundet på et økonomisk bæredygtigt grundlag.