Ny social effektinvestering skal sikre en stabil og varig tilknytning til arbejdsmarkedet for udvalgte borgere

Tværfagligt samarbejde skal sikre stabile og bæredygtige beskæftigelsesmuligheder for borgere, som historisk har haft en ustabil tilknytning til arbejdsmarkedet

Marselisborg
Nyhed

Nyt partnerskab skal føre til, at en gruppe borgere i Albertslund Kommune, der længe har haft en ustabil tilknytning til arbejdsmarkedet, kommer i varig beskæftigelse eller uddannelse. Det sker via en helhedsorienteret og målrettet indsats, der er skræddersyet til den enkelte og hvor en fast jobcoach følger borgeren både i indsatsen og efterfølgende, når borgeren er i job.

Partnerskabet bygger videre på de positive erfaringer, som Albertslund Kommune allerede har gjort i eksisterende tiltag, hvor kommunen med stor effekt har tilknyttet en fast sagsbehandler til de borgere, som er gengangere i jobcenteret på tværs af forskellige forsørgelsesydelser. Den sociale effektinvestering skal intensivere de gode erfaringer og skalere løsningen til flere borgere i målgruppen.

Partnerskabet består af Albertslund Kommune, Den Sociale Kapitalfond Effekt og Marselisborg. Indsatsen begynder den 1. november 2023 og løber dernæst i en toårig periode.

Partnerskabet skal i første omgang sikre, at op til 127 borgere fra Albertslund Kommune kommer i langvarig beskæftigelse. Der er tale om borgere, som flere gange har stået uden for arbejdsmarkedet. Mange af borgerne står over for komplekse udfordringer, som kan have forhindret dem i at fastholde et job.

Der er en gruppe borgere, som er udfordret mere end de fleste. Det kan være, de er vokset op i en familie, hvor der ikke har været tradition for at arbejde – eller det kan være psykiske belastninger, fysiske udfordringer eller manglende netværk. Dem skal vi have fokus på at hjælpe bedre. Derfor er der behov for at se på andre tilgange og andre løsninger, hvis vi skal lykkes med det i højere grad, end vi gør i dag. 
Steen Christiansen 
Borgmester, Albertslund Kommune

Ny partnerskabsmodel skal skabe langvarig effekt

Sociale effektinvesteringer vinder hastigt frem i kommunerne. En social effektinvestering er en partnerskabsform, hvor typisk en kommune, en leverandør og investor, ønsker at investere i at løse forskellige velfærdsudfordringer på en mere optimal og effektiv måde ved at fokusere på de ønskede effekter frem for specifikke aktiviteter.

Partnerskabsmodellen vinder frem, da den med stor sandsynlighed kan skabe bedre og mere langvarige sociale effekter samtidig med, at kommunen ikke skal påtage sig en yderligere økonomisk risiko.

Det er virksomheden Marselisborg, der er leverandør i partnerskabet, og som har hovedansvaret for at borgerne kommer i beskæftigelse.  Marselisborg er vant til at arbejde sammen med kommunerne på tværs af social-, beskæftigelses- og sundhedsområdet og kan derfor levere skræddersyede løsninger, der omfavner alle borgernes udfordringer. Alle borgerne får hver tildelt en personlig jobcoach, som følger borgeren og sikrer match med virksomhederne, herunder støtter borgeren i fasen, når borgeren bliver selvforsørgende.

En tillidsfuld relation og et langsigtet fokus er afgørende for at skabe en positiv forandring for disse mennesker. Vi støtter borgeren igennem hele processen og fokuserer ikke på at finde et job på kort sigt for borgeren, men det rette job, som er bæredygtigt og langsigtet. Jobcoachen vil løbende holde kontakt med både borger og arbejdsgiver. Hvis borgeren mister jobbet, så starter vedkommende ikke i jobcentret, men direkte hos den personlige jobcoach, hvor de sammen hurtigt vil finde en ny plan for at vende tilbage i selvforsørgelse. 
Søren Dinesen
Administrerende direktør, Marselisborg

Muligheden for at intensivere kommunens egen indsats og forventeligt lære endnu mere om, hvordan man kan hjælpe borgerne i denne målgruppe til en større grad af selvforsørgelse, glæder kommunen:

Tilgangen i vores indsats har handlet om, at borgerne bevarer den samme gennemgående sagsbehandler, uanset om de er på den ene eller anden ydelse. Opgaven er at hjælpe borgerne tilbage i job uafhængigt af, hvilken ydelse borgeren modtager. Det har vist sig at være en opgave med mange facetter og vi vil gerne tilføre flere ressourcer til denne tilgang via partnerskabet, hvor vi desuden forventer at opnå en fælles læring og forståelse af, hvad der virker i forhold til målgruppen foruden vores egne erfaringer
Steen Christiansen
Borgmester, Albertslund Kommune

Den Sociale Kapitalfond Effekt ser stort potentiale i at investere i et fælles partnerskab

Den Sociale Kapitalfond Effekt finansierer indsatsen i forventning om at modtage en resultatbetaling i takt med, at de ønskede effekter opnås. Ligesom i fondens øvrige investeringer går investeringen til den beskæftigelsesrettede indsats, og fonden får først de investerede penge samt et potentielt afkast tilbage, når indsatsen har hjulpet så mange borgere i selvforsørgelse, at kommunens omkostninger til overførselsindkomster er faldet betydeligt. En sådan model styrker kommunens mulighed for at prøve nye løsninger af uden at påtage sig en økonomisk risiko.

Jeg har store forventninger til partnerskabet, fordi vi ved, at Marselisborg har evnen til at skabe en varig forandring hos borgerne. Derudover oplever vi, at Albertslund Kommune er meget indstillede på partnerskabsmodellen. Det er vigtigt for os, fordi vi ikke kun investerer for at opnå et socialt og finansielt afkast, men ligeledes fordi vi vil vise, at partnerskaber er en bedre og mere effektiv måde at håndtere udvalgte velfærdsudfordringer på. 
Jannik Tharben Buchholz
​​​Ledende partner, Den Sociale Kapitalfond Effekt

Mere information eller interview:

Kontakt

Jannik Tharben Hansen
Ledende partner, sociale effektinvesteringer (bestyrelsesmedlem)
+45 31 31 92 60