Social effektinvestering skal sikre sygemeldte borgere en bæredygtig tilbagevendelse til arbejdsmarkedet

Nyt samarbejde skal bygge bro imellem sygedagpengeindsatsen og den beskæftigelsesrettede indsats

Marselisborg Sygedagpengeområdet
Nyhed

Et nyt partnerskab er indgået imellem Hillerød Kommune, Marselisborg og Den Sociale Kapitalfond Effekt med et fælles mål om at udvikle sygedagpengeområdet. Den Sociale Kapitalfond Effekt finansierer indsatsen, som udføres af Marselisborg for Hillerød Kommune​.

Sygemeldte borgere skal modtage den rette støtte og hjælp

Mere end 20.000 sygemeldte borgere er i dag i gang med et jobafklaringsforløb – en fordobling på bare fire år. Kun godt 25% af de borgere, der visiteres til et jobafklaringsforløb, er i beskæftigelse tre måneder efter afslutningen af et forløb, og mange mister hurtigt jobbet igen. Derfor er det nødvendigt, at sygemeldte borgere modtager den rette hjælp.

Fokus på den langsigtede relation

Der kan være stor usikkerhed og utryghed forbundet med at skulle vende tilbage til et job, eller være aktiv jobsøgende igen efter en lang sygeperiode. Mange mister troen på egne evner og bliver usikre på, om de kan risikere at blive syge igen pga. jobbet. Derfor får alle borgere tilknyttet en fast jobcoach i to år, der vil hjælpe dem hele vejen tilbage i deres nuværende job, eller ud i et nyt job, der kan tilgodese deres skånehensyn. Skulle der efterfølgende opstå situationer, hvor borgeren har brug for støtte og vejledning, vil jobcoachen være til rådighed i hele perioden. Målet er at støtte og fastholde borgeren i beskæftigelse.

Tværfaglig indsats

Marselisborg er specialiserede i udviklingsprocesser i den offentlige sektor og har gennemført over 100.000 borgerforløb. Deres tværfaglige og helhedsorienterede indsats skal støtte borgeren i en bæredygtig tilbagevendelse til arbejdsmarkedet.

Kompetenceløft

Udover den tværfaglige beskæftigelsesrettede indsats vil Marselisborg sideløbende gennemføre et læringsspor, der skal opkvalificere og kompetenceløfte de nuværende medarbejdere i Hillerød Jobcenter. Kompetenceløftet skal styrke medarbejderne til en endnu bedre håndtering af deres nuværende og fremtidige sygedagpengeindsats, hvilket gerne skal komme både borgerne og medarbejderne til gode.

Betaling ud fra effekt og ikke indsats

Det nye samarbejde er baseret på en social effektinvestering. Helt konkret er en social effektinvestering et partnerskab imellem en kommune, en leverandør og en investor, der indgår en aftale om at løse en udfordring i samfundet.

Det fungerer sådan, at Den Sociale Kapitalfond Effekt investerer i beskæftigelsesindsatsen, der varetages af Marselisborg. Marselisborg gennemfører indsatsen for 100 borgere på sygedagpenge og 50 borgere i jobafklaringsforløb i Hillerød Kommune med målet om, at borgerne bliver selvforsørgende. Hillerød Kommune og Marselisborg har en intern resultatkontrakt, hvor Hillerød Kommune betaler alene på baggrund af den opnåede effekt.

I Den Sociale Kapitalfond udvikler vi løbende vores metode på baggrund af de erfaringer, vi gør os. Du er altid velkommen til at kontakte os, hvis du ønsker at høre om vores erfaringer, eller har en idé til en social effektinvestering.