Ny investeringsfond skal sikre udsatte borgere et bedre liv

Med en aktuel størrelse på 80 millioner kroner er Skandinaviens første private fond til sociale effektinvesteringer nu en realitet. Fonden har som mål at forbedre livskvaliteten for 3.000 danskere samtidig med, at den skal sikre investorerne et afkast på 5-7%.

Jacob var en af deltagerne i den sociale effektinvestering, der blev gennemført i Aalborg. Med et specialdesignet tilbud fik Jacob hjælp til at komme i job som parkeringsvagt.

Jacob er en af deltagerne i projektet Impact 60, hvor 47 % kom i beskæftigelse gennem en social effektinvestering.

Nyhed

Det er Den Sociale Kapitalfond, der står bag fonden, og med investorerne Vækstfonden, Arbejdernes Landsbank, PKA og SI Safe i ryggen, er fonden nu klar til at foretage de første investeringer.

Sociale effektinvesteringer er en metode til at skabe langsigtede løsninger på sociale udfordringer, som kan håndteres mere effektivt. Konkret er sociale effektinvesteringer et partnerskab mellem investeringsfonden, en organisation eller virksomhed som har en god løsning på et socialt problem, fx de voksende udfordringer med stress og depression, og en kommune, som gerne vil have løst problemet.

I sociale effektinvesteringer reguleres betalingen for de sociale indsatser via en resultatkontrakt: Investeringsfonden finansierer indsatsen fra den sociale organisation fra starten, og jo bedre sociale resultater, der opnås til gavn for udsatte borgere, desto flere penge sparer kommunerne på sigt. Kommunens besparelse danner grundlag for tilbagebetalingen til den sociale investor, og dermed kædes kvalitet i indsatsen, social effekt og kommunens pris tæt sammen, og der sikres en sammenhæng imellem de faktisk skabte effekter og den betaling, som kommunen forpligter sig til at betale.

Med den nye fond er målet for Den Sociale Kapitalfond at indgå aftaler med 15-25 kommuner om af investere i konkrete indsatser inden for eksempelvis at få psykisk sårbare i job, udvikle udsatte børns sprog, mindske sygefraværet blandt offentligt ansatte samt sikre, at flere udsatte, unge består 9. klasses afgangseksamen.

Behov for social nytænkning

I Danmark står vi i en situation, hvor den demografiske udvikling og kompleksiteten i en lang række sociale problemer gør, at vi over de kommende år har behov for at tilføre yderligere ressourcer til vores velfærdssystem, hvis ikke serviceniveauet skal falde. Når vi så samtidig ser, at målinger på danskernes tillid til velfærdssystemet er faldende over de sidste 10 år, så er der behov for at afsøge nye samarbejdsformer og fokusere mere på effekten af de penge, vi bruger, siger Jannik Tharben Buchholz, som er ledende partner i Den Sociale Kapitalfonds effektinvesteringsfond sammen med David Dietz:

”Med fonden håber vi på at kunne finansiere vigtige indsatser på områder, hvor kommuner i dag ikke har mulighed for at påtage sig risikoen ved at prøve en ny innovativ tilgang af. Ligeledes vil det være en vigtig opgave for fonden at bistå dygtige sociale organisationer og virksomheder med den nødvendige kapital og viden, der kræves for at udbrede virksomme indsatser til flest mulige borgere. Vi håber at slå fast, at det kan betale sig at investere i menneskeligt potentiale, siger David Dietz.

Den Sociale Kapitalfond har allerede afsluttet én social effektinvestering, som var et samarbejde med Aalborg Kommune, Det Obelske Familiefond og FOKUS Folkeoplysning. Målet var at hjælpe psykisk udsatte borgere til stabil beskæftigelse. Efter to års indsats var 46 procent af de 120 aktivitetsparate, psykisk sårbare ledige i Aalborg Kommune i job. Det er markant flere – faktisk omtrent dobbelt så mange – end efter det forløb med virksomhedspraktik, som jobcentret normalt tilbyder.

Afgørende med konkrete indsatser

En af investorerne i fonden er PKA. For PKA er det netop afgørende, at pengene sættes i meget konkrete indsatser, hvor man tydeligt kan måle, hvilken forbedring den enkelte borger opnår.

”Vores medlemmer arbejder hver dag med at vise omsorg for danskerne i sundhedssektoren og på det sociale område. Derfor giver det rigtig god mening for os at gå ind på nye investeringsområder, hvor vi både kan skabe et godt afkast til medlemmerne samtidig med, at vi løfter velfærden og forbedrer livskvaliteten for en lang række danskere. Investeringen og samarbejdet med Den Sociale Kapitalfond giver os vigtige erfaringer, så vi kan blive endnu bedre til at finde og udvikle gode investeringsmuligheder, der understøtter det sociale område,” siger adm. direktør i PKA Jon Johnsen.

Vækstfonden vil skabe arbejdspladser i hele Danmark

Sociale effektinvesteringer kanaliserer altså ny, risikovillig kapital ind i velfærdssystemet og er bl.a. særligt velegnede at bringe i spil på områder, hvor en kommune gerne vil have løst et problem, men ikke er klar til at tage risikoen for at prøve nye løsninger af. Det er afgørende for Vækstfonden, som også er investor i fonden.

”I Vækstfonden vil vi gerne være med til at søsætte nye initiativer, og dette er en rigtig interessant model for, hvordan vi sammen kan udvikle fremtidens arbejdsmarked. Vækstfondens indsats handler om at medvirke til at skabe værdi og arbejdspladser i hele landet. Med investeringen i Den Sociale Kapitalfond Effekt kan vi være med til at skabe værdi for den enkelte borger, som hjælpes i arbejde. Det giver samtidig værdi for samfundet og fører til besparelser i kommunen, som alt sammen kan bidrage til vækst i lokalområdet,” siger Rolf Kjærgaard, adm. direktør for Vækstfonden.

En del af Arbejdernes Landsbanks bæredygtighedsstrategi

En tredje investor er Arbejdernes Landsbank, der i 2021 har tilsluttet sig FN’s principper for ansvarlig bankdrift, FN’s principper for ansvarlige investeringer og Global Compact og har fokus på at øge bankens i forvejen positive impact på mennesker, samfund, miljø og klima og nedbringe den negative impact.

”Det er en central del af vores bæredygtighedsstrategi at øge volumen for bæredygtige investeringer i banken, hvilket helt grundlæggende handler om at tænke ESG ind i investeringsprocesserne og beslutningerne. I disse år er der af gode grunde meget fokus på E’et (miljø og klima) for at fremme den grønne omstilling. For os som bank - der bygger på mere end 100 års social ansvarlighed - er det naturligt også at investere i S’et (sociale forhold), så vi kan bidrage til at få løst nogle centrale udfordringer i samfundet og hjælpe mennesker til at få et bedre liv,” siger ordførende direktør i Arbejdernes Landsbank Gert R. Jonassen.

Kontakt

Jannik Tharben Hansen
Ledende partner, sociale effektinvesteringer (bestyrelsesmedlem)
+45 31 31 92 60